LT  EN  RU

Vandens rūšys

Lietuvoje parduodamas vanduo skirstomas į keturias grupes: natūralus mineralinis vanduo, šaltinio vanduo, stalo vanduo, geriamasis vanduo.

Natūralus mineralinis vanduo. Tai aukščiausios kokybės vanduo, mikrobiologiškai visavertis, esantis požeminiame vandens sluoksnyje ar telkinyje ir išgaunamas iš vieno ar daugiau natūralių ar dirbtinai atvertų šaltinių. Natūralų mineralinį vandenį galima aiškiai atskirti nuo paprasto geriamojo vandens:

  • pagal jo savitumą, kurį parodo jo sudėtyje esančios mineralinės medžiagos, mikroelementai ar kitos sudedamosios dalys, o kai kada ir tam tikras poveikis,
  • pagal jo natūralų švarumą,
  • kai šios ypatybės išlieka nepakitusios dėl to, kad vanduo yra požeminis ir apsaugotas nuo galimų užteršimo pavojų.
Natūralaus mineralinio vandens išgavimui taikomi labai aukšti reikalavimai: vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti ar dėti kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį. Natūralus mineralinis vanduo yra vienintelis maisto produktas, kurį oficialiai pripažįsta valstybė.
 
Šaltinio vanduo – žmonėms vartoti skirtas gamtinis vanduo. Jis išgaunamas iš požeminių vandens telkinių ar gręžtinių šulinių. Šaltinio vanduo į butelius išpilstomas gavybos vietoje. Šaltinio vandeniui nėra taikomi labai griežti reikalavimai, t. y. jo mineralinių medžiagų sudėties pastovumas nėra kontroliuojamas.
 
Stalo vanduo gaminamas geriamąjį vandenį skiedžiant su natūraliu mineraliniu vandeniu arba jame tirpinant sausas mineralines medžiagas. Nors stalo vandens sudėtyje yra mineralinių medžiagų, šio vandens ypatybės neprilygsta natūraliam mineraliniam vandeniui, susidarančiam druskinguose žemės gelmių kloduose.
 
Geriamasis vanduo – tai vanduo, atitinkantis visus geriamam vandeniui keliamus reikalavimus ir supilstytas į butelius. Fasuotas geriamas vanduo dažniausiai yra viešai tiekiamas vanduo, tačiau papildomai paruoštas. Jis gali būti minkštintas ir valytas fizikiniais ar cheminiais būdais. Taip pat jis gali būti apdorotas dezinfekcinėmis priemonėmis.